تمام اخبار الکامپ ۲۰۲۳ را از اینجا دنبال کنید

کلیک کنید
اتـــاق خــبـر کـــسب‌وکارهای ایران
انتشار خبر
سه‌شنبه 25 اردیبهشت 1403

اتاق خبر بانک مرکزی

به بانک‌ها ابلاغ شد؛

الزامات جدید افتتاح حساب و صدور کارت

بر اساس دستورالعمل ناظر بر الزامات افتتاح و نگهداری حساب‌های سپرده ریالی و صدور کارت‌های پرداخت در مؤسسات اعتباری، افتتاح و نگهداری بیش از ۳۰ حساب سپرده ریالی به‌صورت انفرادی یا مشترک در تمامی مؤسسات اعتباری برای هر مشتری و داشتن بیش از یک کارت از هر حساب سپرده ممنوع شد.

دستورالعمل ناظر بر الزامات افتتاح و نگهداری حساب‌های سپرده ریالی و صدور کارت‌های پرداخت در مؤسسات اعتباری توسط بانک مرکزی در ۲۶ ماده ابلاغ شده است. این دستورالعمل حساب‌های سپرده ریالی و مشتمل بر حساب‌های سپرده قرض‌الحسنه جاری، سپرده قرض‌الحسنه پس‌انداز و سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی، اعم از انفرادی و مشترک و همچنین کارت‌های پرداخت مرتبط با حساب‌های سپرده مذکور را در بر می‌گیرد. کارت اعتباری، بن کارت، کارت هدیه و حساب سپرده متعلق به اشخاص متوفی مشمول این دستورالعمل نیستند.

فصل سوم این مصوبه به الزامات افتتاح حساب سپرده پرداخته و الزام مشتری به افتتاح حساب سپرده جدید توسط مؤسسه اعتباری به جز در مواردی که ارائه خدمات و عملیات بانکی از قبیل اعطای تسهیلات، صدور دسته‌چک، صدور کارت پرداخت، صدور انواع چک‌های بانکی و چک‌های بین‌بانکی، پرداخت چک و نقل‌وانتقالات الکترونیکی وجوه که ارائه آنها به مشتری توسط مؤسسه اعتباری بدون افتتاح و نگهداری حساب سپرده برای او نزد همان مؤسسه اعتباری میسر نیست، را ممنوع کرده است.

منوط شدن قبول ضمانت و یا تعهد ضامنان به افتتاح حساب سپرده توسط آن‌ها و یا الزام مشتری که قبلاً دارای حساب سپرده در آن مؤسسه اعتباری است هم ممنوع است. از سمت دیگر مؤسسه اعتباری مکلف شده شرایطی را فراهم کند پس از افتتاح حساب سپرده، اعلامیه آن در قالب پیامک به شماره‌تلفن همراه متعلق به مشتری ارسال شود.

در بخش دیگری از مصوبه تأکید شده افتتاح حساب سپرده به‌صورت گروهی افتتاح حساب سپرده برای کارکنان اشخاص حقوقی جز در قالب قانون تشکیل حساب پس‌انداز کارکنان دولت مصوب سال ۱۳۷۶ ممنوع است.

انتظام‌بخشی به حساب‌های سپرده ریالی و کارت‌های پرداخت

یکی از اصلی‌ترین بخش‌های مصوبه به فصل چهارم یعنی انتظام‌بخشی به حساب‌های سپرده ریالی مربوط می‌شود. بر اساس اعلام بانک مرکزی، افتتاح و نگهداری حساب سپرده ریالی برای هر مشتری و در هر مؤسسه اعتباری به سه شکل زیر امکان‌پذیر است:

یک حساب سپرده قرض‌الحسنه پس‌انداز انفرادی و یک حساب سپرده قرض‌الحسنه پس‌انداز مشترک

یک حساب سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی انفرادی و یک حساب سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی مشترک
در نتیجه این ماده، افتتاح و نگهداری بیش از ۳۰ حساب سپرده ریالی مشتمل بر حساب‌های سپرده قرض‌الحسنه پس‌انداز، سپرده قرض‌الحسنه جاری و سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی به‌صورت انفرادی یا مشترک در تمامی مؤسسات اعتباری برای هر مشتری ممنوع است.

عبور تعداد سپرده‌ها از تعداد مذکور مازاد شناسایی شده و مؤسسه اعتباری شش ماه مهلت دارد درخواست بستن حساب‌های مازاد را به مالک حساب اعلام کند. پس مراجعه فرد، مؤسسه اعتباری باید در مقابل پس از انتقال مانده وجوه حساب‌های مازاد اعلامی مشتری به یکی از حساب‌های سپرده او نزد همان مؤسسه اعتباری یا سایر مؤسسات اعتباری اقدام و با تأیید مشتری حساب را ببندد.

بانک مرکزی درباره کارت‌های پرداخت هم این‌طور تصمیم گرفته است؛ هریک از مؤسسات اعتباری صرفاً مجاز به اختصاص یک کارت پرداخت به هر حساب سپرده مشتری است. مؤسسه اعتباری مکلف است ظرف مدت سه ماه، مشتریانی که دارای بیش از یک کارت پرداخت فعال متصل به هر حساب سپرده را به‌عنوان دارنده کارت پرداخت مازاد شناسایی و با استفاده از روش‌هایی نظیر تماس تلفنی، ارسال پیامک و مکاتبه، اطلاع‌رسانی مقتضی به آنها مبنی بر لزوم انتخاب یکی از کارت‌های پرداخت مزبور را انجام دهد. در صورت عدم اقدام توسط مشتری در خصوص موضوع این ماده، حداکثر ظرف مدت ۳۰ روز تقویمی پس از آخرین اطلاع‌رسانی، مؤسسه اعتباری مربوط موظف است رأساً نسبت به ابطال کارت‌های پرداخت مازاد مشتری با اولویت کارت‌های پرداختی که طی دوره زمانی یک‌ساله از مبدأ زمانی که بانک ۸ مرکزی اعلام می‌کند، بدون تراکنش کارتی باشد و یا کمترین تعداد تراکنش کارتی را در بین تمام کارت‌های بانکی مشتری داشته باشد، اقدام کند.

البته در مورد حساب سپرده مشترک، اختصاص یک کارت پرداخت به هر صاحب حساب سپرده منوط به رعایت حدود و آستانه‌های مقرر در این دستورالعمل بلامانع است.

 

منبع

اتاق خبر بانک مرکزی

آخرین اخبار اتاق خبر بانک مرکزی
تفکیک سیاست تجاری از سیاست ارزی در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت سقف تراکنش غیرحضوری در شبکه بانکی دو برابر شد سهم ۳۵۰ همتی تامین مالی زنجیره‌ای در سال ۱۴۰۳ سیاست تثبیت نرخ ارز برای واردات کالاهای اساسی ادامه خواهد یافت نرخ رشد نقدینگی در پایان سال گذشته به 24.3 درصد رسید جریمه دیرکرد تسهیلات کشاورزان خسارت دیده از حوادث غیرمترقبه بخشیده می‌شود ۱۰۰ همت تسهیلات قرض‌الحسنه به تولید اختصاص یافت قانون پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه به شبکه بانکی ابلاغ شد ابلاغ مصوبه هیئت وزیران در خصوص حداقل سرمایه مورد نیاز تاسیس موسسات غیربانکی تامین ارز مورد نیاز طرح‌های توسعه شرکت ملی صنایع مس ایران اتمام حجت بانک مرکزی با مدیران شش بانک به اتهام نقض نرخ سود سپرده‌های بانکی پول‌های دیجیتال بانک‌های مرکزی بررسی شد وام ودیعه مسکن در سال جاری، دو برابر شد نتیجه سی‌‌ویکمین حراج اوراق مالی اسلامی دولتی اعلام شد رشد 28درصدی شبکه بانکی در پرداخت وام قرض‌الحسنه ازدواج
آخرین اخبار منتشر شده
تشکیل کارگروه راهبردی تجهیزات پزشکی در اتاق اصناف ایران تعامل بانک مرکزی و اتاق ایران برای ارائه خدمات جدید به فعالان اقتصادی چهارمین دوره مسابقه برنامه‌نویسی صبا برگزار شد صادرات فولاد با رویه جدید رفع تعهد ارزی متوقف می‌شود معاونت علمی برای توسعه نوآوری‌های فراگیر اجتماعی برنامه‌های حمایتی دارد دوره دوم «گفت‌و‌گوهای داورانه» با تمرکز بر تازه‌های حوزه داوری آغاز شد بررسی مشکلات تخصیص ارز، صدور مجوز و مسائل گمرکی واحدهای تولیدی تفکیک سیاست تجاری از سیاست ارزی در دستور کار بانک مرکزی قرار گرفت درج نشانگر باقی‌مانده آنتی‌بیوتیک‌ها و فرهنگ‌سازی مصرف پروبیوتیک‌ها ضروری است مسابقه «بُرد-بُرد» اسنپ برای کاربران راننده آغاز شد مسائل بخش خصوصی در حضور رئیس سازمان ملی استاندارد ایران گزارش کمپین دیجی‌فای کلیک ۱۴۰۲ منتشر شد  استارتاپ داهیر از استان بوشهر برنده چهارمین دوره اینوتکس بتل شد مجمع عمومی اتاق مشترک ایران و فرانسه، هفته اول خرداد برگزار می‌شود حضور پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف در نمایشگاه اینوتکس 2024
0 0 رای ها
امتیازدهی به خبر
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها